Behalve foto en film zijn er diverse andere vormen van beeldende kunst, zoals schetsen, etsen en schilderijen.
In de tijd dat foto- en videocamera’s nog niet uitgevonden waren, was dit de enige manier om de Grote Kerk af te beelden, maar ook nu nog is de kerk veelvuldig zichtbaar op schilderijen en tekeningen. Een voorbeeld ziet u hierboven, de prent ‘Gezicht op Dordrecht’ gemaakt door Menno van der Weerd. Hij maakte een combinatie van het gelijknamige schilderij van Aelbert Cuyp en hedendaagse foto’s.
De Grote Kerk in collecties van musea
Kunstwerken met afbeeldingen van de Grote Kerk hebben ook hun weg gevonden naar musea in de hele wereld. We tonen u hier een aantal kunstwerken onder de titel ‘in de collectie‘.
In de collectie – Teylers Museum – Pierre-François Basan
In de collectie van het Haarlemse Teylers Museum zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp Dordrecht. Dit artikel gaat over een kunstwerk van de Franse kunstenaar Pierre-François Basan.
Meer informatie over het werk van Pierre-François Basan
Pierre-François Basan
Pierre-François Basan werd in 1723 geboren in Parijs en hij overleed in 1797. Zijn vader was wijnkoopman. Hij koos niet voor dat vak maar werd opgeleid door de neef van zijn moeder, de graveur Étienne Fessard. Later volgde hij lessen bij de graveur Jean Daullé.
Basan is vooral bekend als graveur. Hij is ondermeer bekend vanwege zijn (her)uitgave van vele etsen van Rembrandt.
Collectie Teylers Museum
Het Teylers Museum heeft een aantal werken van Pierre-François Basan in de collectie. Op één ervan is het interieur van een Grote Kerk zichtbaar, volgens de beschrijving de Grote Kerk van Dordrecht. Evenwel lijkt het eerder een afbeelding te zijn van de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal van Antwerpen.
Het is een gezicht in de richting van het Hoogkoor. Het is een gravure naar een werk van Steenwit.
De werken van Basan Teylers Museum vindt u in de online collectie.
In de collectie – Dordrechts Museum – Johannes Bosboom
In de collectie van het Dordrechts Museum zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk. Dit artikel gaat over een kunstwerk van de Haagse kunstenaar Johannes Bosboom.
Meer informatie over het werk van Johannes Bosboom
Johannes Bosboom
Johannes Bosboom werd in 1817 geboren in Den Haag en hij overleed daar op 74 jarige leeftijd. Hij werd opgeleid door de architectuur- en genreschilder Bartholomeus van Hove. Na zijn opleiding vestigt hij zich als zelfstandig kunstenaar.
Bosboom is vooral bekend om zijn schilderijen en aquarellen van kerkinterieurs. Hij geldt als één van de belangrijkste meesters van de Haagse school.
Collectie Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum heeft enkele werken van Johannes Bosboom in de collectie. Op één ervan is het interieur van de Grote Kerk zichtbaar. Het is een gezicht vanuit het Hoogkoor in de richting van het Kam-orgel. Bosboom maakte dit werk in 1854.
De werken van Bosboom in het Dordrechts Museum vindt u in de online collectie.
In de collectie – Brooklyn Museum – Eugène Louis Boudin
In collecties van diverse musea zijn een kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk. Dit artikel gaat over de kunstwerken van de Franse kunstenaar Eugène Louis Boudin.
Meer informatie over het werk van Eugène Louis Boudin
Eugène Louis Boudin
Boudin werd in 1824 geboren in Honfleur, een havenstadje aan de Normandische kust. Hij stamde uit een zeevaartfamilie, hetgeen zijn liefde voor zeegezichten zou kunnen verklaren. Zelf begon hij een lijstenmakerij.
In 1847 stopte hij met zijn winkel en besloot fulltime schilder te worden.
Hij geldt als een wegbereider van het impressionisme. Eugène Boudin overleed in 1898.
Collectie Dordrechts Museum
Boudin verbleef in 1884 een maand lang in Dordrecht. In die tijd bezochten vele internationale kunstenaars de stad. Boudin noemde Dordrecht dan ook ‘une vraie colonie artistique’.
Het Dordrechts Museum heeft enkele werken van Eugène Boudin.
Deze werken vindt u in de online collectie van het Dordrechts Museum.
Collectie Brooklyn Museum
Boudin maakte verschillende olieverfschilderijen van de Grote Kerk. Eén van de mooiste is onderdeel van de collectie van het Brooklyn Museum (New York). Het schilderij draagt als naam ‘Dordrecht, the Grote Kerk from the Canal’.
In de collectie – Kenwood House – Aelbert Cuyp
De meest bekende Dordtse kunstenaar is Aelbert Cuyp (ook wel Albert Cuyp genoemd). Hij leefde in de 17e eeuw. Werken van zijn hand zijn in vele grote musea te zien.
Meer informatie over het werk van Aelbert Cuyp
Aelbert Cuyp
Aelbert Cuyp werd in 1620 geboren in Dordrecht, overleed daar op 71-jarige leeftijd en werd in de Augustijnenkerk begraven.
Hij was het enige kind van de Dordtse landschapsschilder Jacob Cuyp. Van hem kreeg Aelbert uitgebreide schilderlessen. Aelbert Cuyp ontwikkelde een eigen stijl binnen de schilderkunst van landschappen. Kenmerkend voor zijn stijl is het warme, zuidelijke zonlicht dat over het land valt.
In 1658 trouwde Cuyp met de voorname Cornelia Boschman. Op dat moment had hij al een imposante carrière als schilder achter de rug.
Omdat zijn financiële positie nu zeker was schilderde hij aanmerkelijk minder. Zijn laatst bekende werken dateren van 1665.
Collectie Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum heeft een aantal werken van Aelbert Cuyp in de collectie. Op geen van deze werken figureert de skyline van Dordrecht.
De werken van Cuyp vindt u in de online collectie van het Dordrechts Museum.
Collectie Kenwood House
Cuyp maakte diverse schilderijen waarop de skyline van Dordrecht figureert. De bekendste, view of Dordrecht, maakt deel uit van de indrukwekkende collectie van het Kenwood House, een landgoed gelegen aan de rand van Londen.
Het grootste deel van het schilderij, waarschijnlijk in 1655 geschilderd, wordt ingenomen door een wolkenlucht.
In de collectie – Philadelphia Museum of Art – Aelbert Cuyp
Het meeste werk van de bekendste Dordtse kunstenaar, Aelbert Cuyp (ook wel Albert Cuyp genoemd), is te zien buiten de landsgrenzen van Nederland. Cuyp leefde in de 17e eeuw en woonde en werkte in Dordrecht.
Meer informatie over het werk van Aelbert Cuyp
Aelbert Cuyp
De Dordtse landschapsschilder Jacob Cuyp had één zoon, Aelbert Cuyp. Vader Cuyp leerde zijn zoon het schildersvak. Aelbert Cuyp ontwikkelde een eigen stijl binnen de schilderkunst van landschappen. Kenmerkend voor zijn stijl is het warme, zuidelijke zonlicht dat over het land valt.
In 1658 trouwde Cuyp met de voorname Cornelia Boschman. Op dat moment had hij al een imposante carrière als schilder achter de rug.
Omdat zijn financiële positie nu zeker was schilderde hij aanmerkelijk minder. Zijn laatst bekende werken dateren van 1665.
Collectie Philadelphia Museum of Art
Het Philadelphia Museum of Art heeft een aantal werken van Aelbert Cuyp in de collectie. Op één van deze werken figureert het interieur van de Grote Kerk.
De werken van Cuyp vindt u in de online collectie van het Philadelphia Museum of Art.
In de collectie – Dordrechts Museum – Otto Dicke
In de collectie van het Dordrechts Museum zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk. Dit artikel gaat over de kunstwerken van de Dordrechtse kunstenaar Otto Dicke.
Meer informatie over het werk van Otto Dicke
Otto Dicke
Otto Dicke werd in 1918 geboren in Dordrecht en overleed daar op 66 jarige leeftijd. Hij leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een hoog niveau. Hij had jarenlang een atelier in het gebouw van Teekengenootschap Pictura.
Collectie Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum heeft enkele tientallen werken van Otto Dicke in de collectie. Op een aantal hiervan is het onderwerp de Grote Kerk, zowel het exterieur als het interieur. Deze werken vindt u in de online collectie van het Dordrechts Museum.
Exterieur
Interieur
In de collectie – Rijksmuseum – Jeronymus van Diest (II)
In de collectie van het Rijksmuseum zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk van Dordrecht. Dit artikel gaat over een schilderij van de Haagse kunstenaar Jeronymus van Diest (II).
Meer informatie over het werk van Jeronymus van Diest (II)
Jeronymus van Diest (II)
Jeronymus van Diest (II) was een Nederlandse schilder die leefde in de 17e eeuw. Hij werd waarschijnlijk in 1631 geboren. Zijn vader, de schilder Willem van Diest, leerde hem het vak.
Zijn vroegst bekende werk dateert van 1648 en zijn laatst bekende werk van 1677. Daarna verdwijnt hij uit beeld.
Zijn werk bestaat uit wapenborden, marines, rivierlandschappen en strandgezichten. Van Diest was een navolger van Hendrick Dubbels en Jan van Goyen en hij was leraar van zijn zoon, Adriaen van Diest.
Collectie Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft een drietal schilderijen van Jeronymus van Diest (II) in de collectie. Op één ervan is de Merwede bij Dordrecht te zien.
De schilderijen van Van Diest vindt u in de online collectie van het Rijksmuseum.
In de collectie – Regionaal Archief Dordrecht – Paulus Constantijn la Fargue
In de Gemeentelijke Prentverzameling beheerd door het Regionaal Archief Dordrecht zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk van Dordrecht. Dit artikel gaat over een tekening van de Haagse kunstschilder Paulus Constantijn la Fargue.
Meer informatie over het werk van Paulus Constantijn la Fargue
Paulus Constantijn la Fargue
La Fargue leefde van 1729 tot 1782. Hij stamt uit een kunstenaarsgezin: drie broers en een zus waren ook schilders. De specialiteit van Paulus la Fargue was aanvankelijk het maken van kamerbehang. Later specialiseert hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Zijn werk dient vaak als illustratie in boeken.
Daarnaast verwierf hij bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael.
Collectie Gemeentelijke Prentverzameling
De Gemeentelijke Prentverzameling heeft enkele pentekeningen van Paulus Constantijn la Fargue in de collectie.
De schilderijen van La Fargue vindt u in de online collectie.
In de collectie – Mauritshuis – Jan van Goyen
In de collectie van het Mauitshuis zijn een aantal kunstwerken te zien met Dordrecht als onderwerp. Dit artikel gaat over een schilderij van de Haagse kunstenaar Jan van Goyen.
Meer informatie over het werk van Jan van Goyen
Jan van Goyen
Jan Josephsz. van Goyen (1596–1656) leerde het schildersvak in zijn geboorteplaats Leiden. Hij had daar diverse leermeesters, onder wie Willem Gerritsz en Isaac van Swanenburg en de glasschilders Cornelis en Hendrick Clock. Later ging hij in de leer bij de Haarlemse landschapsschilder Esaias van de Velde.
Aanvankelijk werkte hij in een levendige stijl, maar vanaf zijn dertigste levensjaar schilderde hij meer monochroom. Van Goyen was een van de meest producerende schilders in de 17de eeuw. Van zijn hand zijn zo’n 1200 schilderijen en 800 tekeningen bekend.
Collectie Mauritshuis
De collectie van het Mauritshuis herbergt een zevental schilderijen van Jan van Goyen. Op één ervan is de Grote Kerk van Dordrecht te zien.
De schilderijen van Van Goyen vindt u in de online collectie van het Mauritshuis.
In de collectie – Rijksmuseum – Jacob Maris
In de collectie van het Rijksmuseum zijn een aantal kunstwerken te zien met als onderwerp de Grote Kerk van Dordrecht. Dit artikel gaat over een schilderij van de Haagse kunstenaar Jacob Maris.
Meer informatie over het werk van Jacob Maris
Jacob Maris
Jacob Maris was een Nederlands impressionistisch kunstschilder van de Haagse School. Hij was de oudste van drie broers die allen kunstschilder waren.
Hij werd in 1837 geboren in Den Haag en overleed op 61-jarige leeftijd in Karlsbad. Hij genoot zijn opleiding aan de academies in Den Haag en Antwerpen.
Collectie Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft ruim 130 werken van Jacob Maris in de collectie. Op twee schilderijen prijkt de Grote Kerk van Dordrecht.
De werken van Maris vindt u in de online collectie van het Rijksmuseum. Ook het Dordrechts Museum heeft een aantal werken van Maris in haar collectie.
Particulier bezit – Johannes Cornelis van der Meer Mohr
In de 19e eeuw was het kerkinterieur een populair genre van schilders. De bekendste Nederlandse kerkinterieurschilder was Johannes Bosboom. Hij was evenwel niet de enige die vaak kerkinterieurs schilderde.
Dit artikel gaat over kunstwerken van zijn tijdgenoot, de Haagse kunstenaar Johannes Cornelis van der Meer Mohr.
Meer informatie over het werk van J.C. van der Meer Mohr
Johannes Cornelis van der Meer Mohr
Johannes Cornelis van der Meer Mohr werd in 1821 geboren in Den Haag en hij overleed in 1876. Hij werd opgeleid aan de ‘eerste afdeling van de Gravenhaagsche Teekenacademie’. Hierna vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar in zijn geboortestad.
Later, na zijn huwelijk, verhuisde hij naar Antwerpen, Maastricht en Middelburg. Omdat zijn kunstenaarschap onvoldoende opleverde, was hij ook als tekenleraar werkzaam.
Particuliere collectie
Er zijn drie werken bekend waarbij Van der Meer Mohr het interieur vastlegde van de Grote Kerk. De karakteristieke koorbanken nemen op beide werken een voorname plaats in.
Tweemaal maakte hij een olieverfschilderij, beiden met nagenoeg dezelfde voorstelling. De bekendste versie maakt deel uit van het ARTIgeschenk, aangeboden door het Amsterdamse genootschap Arti et Amicitiae. Ter gelegenheid van het 25-jarig koningschap van koning Willem III, bood het kunstenaarsgenootschap de vorst acht lijsten met daarop meer dan 100 kleine kunstwerken gemaakt door zijn leden, aan.
In de collectie – Yale Center for British Art – William Turner
In de collectie van het Yale Center for British Art zijn een aantal kunstwerken te zien van de Britse kunstschilder Joseph Mallord William Turner. Dit artikel gaat over een schilderij waarop de Grote Kerk prijkt.
Meer informatie over het werk van William Turner
William Turner
Joseph Mallord William Turner was een Engelse, romantische kunstschilder. Hij werd in 1775 geboren in Londen en overleed daar in 1851. Hij genoot zijn opleiding aan de Royal Academy of Arts. Turner wordt over het algemeen gezien als de “schilder van het licht”.
Collectie Yale Center for British Arts
Het Yale Center for British Arts heeft een aantal werken van Turner, maar het werk waar Dordrecht op te zien is, wordt beschouwd als één van zijn meesterwerken. Het kunstwerk, Dort or Dordrecht: The Dort packet-boat from Rotterdam becalmed, wordt beschouwd als een reactie van Turner op het werk van Aelbert Cuyp, de Maas bij Dordrecht, dat in 1715 in Londen was tentoongesteld.