Shape

Proloog op het Herdenkingsjaar slavernij-verleden

De kerk en slavernij vormen een spannende combinatie. Profiteerde de kerk ervan, of droeg zij juist bij aan de afschaffing? Hoe zit dat in Dordrecht? En hoe ontstond black gospel, met liederen gebaseerd op hetzelfde  geloof als dat van de slavenhandelaren?

Wie hier meer over wil weten, is donderdagavond 20 april van harte welkom in de Grote Kerk. Het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) organiseert dan een proloog op het Herdenkingsjaar slavernij-verleden (1 juli 2023 – 1 juli 2024).

Medewerking wordt verleend door prof. dr. George Harinck, onder wiens leiding wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de rol van de protestantse kerk ten tijde van de slavernij. Rowan van der Stelt en Sidney Breidel belichten het koloniaal verleden van Dordrecht. Historicus Anthonie Golverdingen licht de relatie tussen christendom en slavernij toe. En er kan genoten worden van prachtige muziek, ten gehore gebracht door het (gospel)koor verbonden aan de Dordtse gemeente Christ Family Chapel.

Het beroemde Kam-orgel wordt bespeeld door Johan den Hoedt.

De avond op 20 april start om 20.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een drankje met hapje.

Op 1 juli 1873, tien jaar na de afschaffing door Nederland, kwam de slavernij feitelijk ten einde. Dat is dit jaar 150 jaar geleden. Het Herdenkingsjaar slavernij-verleden staat niet alleen stil bij dit feit. Het geeft ook meer dan ooit ruimte aan bezinning, debat en mogelijk zelfs verzoening rond het slavernijverleden. Als erfgoedstichting wil het RID hieraan op plaatselijk niveau een bijdrage leveren.

 

Date

Thursday 20 April 2023
Expired!

Time

20:00

Location

Grote Kerk
Grote Kerk
Lange Geldersekade 2 | 3311 CJ Dordrecht
Category

Association of Vrienden van de Grote Kerk Dordrecht

Jump to

Close