In zijn geboortestad was hij ondermeer als dirigent verbonden aan Toonkunstkoor Dordrecht. Ook was hij oprichter van de Orchest Vereeniging Dordrecht.
In 1888 werd Kes aangesteld om in het toen net geopende Concertgebouw een permanent orkest te vormen en te dirigeren. Hij bleef aan dit orkest verbonden tot 1895.
benefietconcert
In 1883 overleden 121 Nederlandse vissers in een voorjaarsstorm. Het zwaarst werd het Friese dorp Moddergat getroffen. Nagenoeg de hele vissersvloot van dit dorp ging verloren, 88 opvarenden verloren het leven.
Een particulier steunfonds werd opgericht om de weduwen en wezen te steunen. Vanuit heel Nederland werden bijdragen geleverd aan dit fonds.
Ruim een maand na de vissersramp vond een benefietconcert plaats in de Grote Kerk Dordrecht. De muzikale leiding was in handen van Willem Kes. Het Toonkunstkoor, de zangvereniging Amicitia en een meisjeskoor traden op.
Het concert bracht ongeveer 1100 gulden op ten bate van het steunfonds.
herdenking van het concert
Rob Landman schreef de biografie van Willem Kes. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door de algemeen directeur van het Concertgebouw, de heer Jan Raes.
De presentatie van de biografie is aanleiding voor een reprise van het benefietconcert van 134 jaar geleden. Ook ditmaal zal het Toonkunstkoor Dordrecht medewerking verlenen.
Ook zal medewerking worden verleend door de Orchest Vereeniging Dordrecht en het Ophelia Trio.