Een standbeeld voor Willem van Oranje, meer eerbetoon voor de gebroeders De Witt, hagenpreken, herdenkingen Eerste Vrije Statenvergadering en straks een half jaar lang ‘Ode aan de Synode’. De geschiedenis herleeft in Dordrecht, al dan niet aangezet door historie-bewuste medeburgers.
En het leuke is dat de Grote Kerk met alles wat zij in huis heeft, bij al die aandacht kan aanhaken!
Hoewel…
Bekende Nederlanders
Overweldigd door de vele grafzerken wordt door bezoekers van de Grote Kerk nog al eens de vraag gesteld: ‘Zijn hier ook bekende Nederlanders begraven?’ Bekende Nederlanders? Jazeker, bekende Dordtenaren! Van Beveren, Beelaerts, Muylwijck, Muys van Holy, De Witt enz. Allemaal families die zeker ook met de verhalen uit de Grote Kerk op bescheiden wijze te illustreren zijn.
Meer illustratief komen we in de Grote kerk de ‘onsterfelijke zeeschilder’ J.C. Schotel, de “dappere luitenant” John Western en de ‘zeer aanzienlijke’ Pompejus de Roovere tegen. Elk kreeg een indrukwekkend epitaaf met even indrukwekkende herinneringsteksten.
S.V.H.
Sommige bekende Dordtenaren komen er maar bekaaid van af. Neem nou S.V.H. Op 19 oktober 1678 te Dordrecht overleden en begraven in de Sint Eligiuskapel (nu meestal Munterskapel genoemd). De in 1627 in Dordrecht geboren S.V.H. was een zeer gerespecteerd kunstschilder, toneel- en romanschrijver, dichter, schrijver van een voor die tijd uniek handboek voor de schilderkunst en vooraanstaand meester-munter van de Munt van Holland te Dordrecht. Het Dordrechts Museum heeft een tiental hooggekwalificeerde werken van hem in de collectie, waarvan enkele permanent worden tentoongesteld.
Nergens kom ik in de Grote Kerk zijn naam tegen, behalve onder het ernstige gedicht op het hek van de Meerdervoortkapel, rechts onderaan.
Bekende Dordtenaren!
Samuel van Hoogstraten mag best toegevoegd worden aan het rijtje ‘Dordrecht cq. de Grote Kerk laat geschiedenis herleven’.
Oud-nieuws rond de Grote Kerk | J. Doolaard