Het is niet precies bekend wanneer de Grote Kerk gesticht is. Maar in de honderden jaren van haar bestaan is veel verteld en geschreven over de Grote Kerk. Niet alleen over het geloof dat er beleden werd en wordt in deze kerk, maar ook over het gebouw, de historie en de rol van deze kerk in de nationale geschiedenis.
Geloof
De kerk is gesticht als een Rooms-Katholieke kerk. Na de reformatie ging de kerk over in protestantse handen. Tot op de dag van vandaag is de kerk in handen van protestanten, namelijk Hervormde Gemeente. Deze gemeente maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland.
Gebouw
Op de plaats van de huidige kerk heeft waarschijnlijk sinds de elfde eeuw een kapel gestaan. In de loop der tijd is de kapel uitgebouwd tot een parochiekerk, deze is in de 14e eeuw verheven tot een kapittelkerk.
Het huidige gebouw dateert uit de 15e eeuw. Na een grote stadsbrand, waarbij de kerk niet gespaard bleef, moest de kerk tenminste ten dele herbouwd worden.
Historie
De Grote Kerk heeft een rol gespeeld bij de Dordtse Synode. Tijdens deze kerkvergadering in het begin van de 17e eeuw vergaderden honderd predikanten een halfjaar lang over de grondslagen van het gereformeerde geloof. De Synode was een initiatief prins Maurits. Hij hoopte hiermee een einde te maken aan de religieuze twisten die een gevaar waren voor de eenheid van de Republiek.
Begraven en Gedenken
Lange tijd werd in Nederland rond en in de kerk begraven. Dit geldt ook voor de Grote Kerk van Dordrecht.
Begin 18e eeuw werd de begraafplaats rond de kerk buiten gebruik gesteld.
De laatste begrafenis in de Grote Kerk vond plaats op 27 juni 1829.
Gulle gevers
In de Grote Kerk zijn een aantal bijzondere objecten zichtbaar, die alleen gerealiseerd konden worden door (gulle) gevers. Velen zijn anoniem gebleven.
De giften van een aantal gevers die met naam en toenaam bekend zijn, worden hier besproken.
Verhalen in Glas-in-Lood
In de loop van de 20e en de 21e eeuw zijn een aantal ramen van de kerk vervangen door gebrandschilderde ramen. Deze ramen verhalen delen van de geschiedenis van de stad en de kerk, maar tonen ook symbolische voorstellingen.
De taal van koorbanken
Eén van de meest in het oog springende bijzonderheden van het interieur van de Grote Kerk zijn de koorbanken in het hoogkoor. Deze 16e eeuwse koorbanken zijn voorzien van fraai houtsnijwerk.
Historie Actueel
Jan Doolaard schrijft geregeld korte verhalen over de geschiedenis van de Grote Kerk. Deze verhalen bevatten interessante wetenswaardigheden.
Mijn verhaal van de Grote Kerk
Veel mensen hebben een eigen verhaal over de Grote Kerk, in je hoofd, op papier of digitaal. We willen iedereen de gelegenheid bieden hun verhaal te delen. Hiervoor is het wel nodig je verhaal te digitaliseren.