De Grote Kerk heeft een rol gespeeld bij de Dordtse Synode. De Synode van Dordrecht was een bijzondere kerkelijke vergadering waar tal van politici en theologen uit binnen- en buitenland bijeen waren gekomen om een einde te maken aan een langdurig religieus en politiek conflict in de Nederlandse Republiek. De Synode duurde ruim een half jaar, van 13 november 1618 tot 29 mei 1619.
Theologisch geschil
Het voornaamste doel van de Synode van Dordrecht was tot een uitspraak te komen in het voortslepende verschil van mening binnen de nieuwe calvinistische kerk. Aan de Leidse universiteit was een theologentwist uitgebroken, die overgeslagen was op het predikantenkorps en het kerkvolk.
lees verder
Het geschil spitste zich toe op de predestinatieleer (‘verkiezingsleer), het eeuwig lot van de mens. De mens was volgens de calvinisten niet tot het goede in staat. De verlossing of zaligmaking kon alleen komen van boven, van God. God beslist over het eeuwige lot van de mens, eeuwige zaligheid of hellevuur.
Predestinatie of voorbeschikking is het leerstuk dat God van tevoren heeft bepaald, welke mensen hij zal uitverkiezen en welke hij zal verwerpen.
De kernvraag was of God bij dat besluit wel rekening had gehouden met de manier waarop een mens op aarde zou leven.
Politiek geschil
Naast dit theologisch geschil, speelde ook een politiek geschil. De remonstranten werden gezien als bereid om compromissen met Spanje te sluiten.
lees verder
Er werden naast vertegenwoordigers van alle bij de republiek aangesloten provincies, ook vertegenwoordigers van acht buitenlandse gereformeerde kerken uitgenodigd.
Grote Kerk
Voordat de eerste vergadering van de synode begon, vond een kerkdienst plaats. Deze kerkdienst werd op 13 november 1618 gehouden in de Grote Kerk.
lees verder
Ruim een half jaar later, op 29 mei 1619, werd daar ook de 154e en laatste vergadering afgesloten. Voorzitter van de Synode was de Friese dominee Johannes Bogerman, een contra-remonstrant. Hij gold als een theologisch en bestuurlijk zwaargewicht.
Dordtse leerregels
Tijdens de Synode werden leerregels, later bekend geworden als de Dordtse Leerregels, vastgesteld.
lees verder
Tot op de dag van vandaag hebben de leerregels gezag in calvinistische kerken in de hele wereld.
Naast de Dordtse leerregels werd ook de Dordtse kerkorde opgesteld. Dit kerkorde beschreef de praktische gang van zaken in het kerkelijk leven.
de Statenvertaling
Ook gaf de Synode het startschot om een vertaling van de bijbel vanuit de grondtalen in het Nederlands te laten maken. Tijdens zeven vergaderingen van de Synode is gesproken over een officiële vertaling van de bijbel.
lees verder
Deze vertaling was bijna 20 jaar later, in 1637, gereed. Johannes Bogerman, voorzitter van de Synode, leverde ook een grote bijdrage aan de vertaling. De Statenvertaling heeft grote invloed gehad op de taalontwikkeling en op de Nederlandse cultuur.
Kloveniersdoelen
De Kloveniersdoelen zijn in 1857 afgebroken. De kloveniersdoelen waren gebouwd als verzamelplaats en oefenruimte van de schutterijen. Na de opheffing van de schutterijen had het gebouw zijn bestemming verloren.