De Dordtse Sura wordt volgens een legende gezien als de stichteres van de Grote Kerk. De attributen van Sint-Sura zijn een vismes en palmtak. Zij wordt herdacht op 10 februari.
De legende
Zij aanbad dagelijks een Maria-beeld dat aan een boom bij de rivier hing. Ze wilde graag een kerk gewijd aan Maria bouwen en kreeg volgens de legende een verschijning van een engel die haar een model van de kerk toonde.
Hoewel zij slechts over drie penningen beschikte, nam zij drie dagloners in dienst. Telkens wanneer zij hen had uitbetaald, vond zij drie nieuwe penningen in haar beurs.
Omdat de werklieden in de veronderstelling waren dat zij rijk was, doodden zij haar met een vismes. De moordenaars werden gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Sura herrees uit de dood en toonde de verse wond aan haar hals.
Sura trok met de moordenaars naar de paus te Rome. Daar biechtten zij hun misdaad. De paus schonk absolutie en verleende aflaten om de bouw van de kerk voort te zetten. Op de plaats van de moord zou volgens de legende een fontein of bron zijn ontsprongen.
Suraput
Naast de Grote Kerk, ten noordoosten van het Mariakoor, bestond tot het begin van de zeventiende eeuw een bron, de Suraput. Volgens schriftelijke getuigenissen stroomde hier geneeskrachtig water. De waterput is zeer waarschijnlijk gesloopt tussen 1603 en 1608.
Naast de waterput wordt ook een kapel beschreven, gewijd aan Sura en gebouwd aan de noordoostzijde, tegen het Mariakoor van de Grote Kerk. Deze kapel is ook in de zeventiende eeuw afgebroken. De funderingen werden in 1905 opgegraven en in de bestrating weergegeven.
Beeltenissen van Sura
In een nis in het Mariakoor van de Grote Kerk is in 1992 door Herman A. van Duinen een muurschildering aangebracht, waarop haar legende staat afgebeeld. Een beeld van Sint-Sura is te vinden in de Sint-Jansbasiliek in ‘s-Hertogenbosch, in 1918 gemaakt in atelier A. van der Geld in ‘s-Hertogenbosch.
In 1940 werd in de Sint-Bonifatiuskerk in Dordrecht een Sint-Surabeeld gewijd, gemaakt door de Rotterdamse beeldhouwer Sprenkels. Dit beeld bevindt zich tegenwoordig in de Dordtse Sint-Antoniuskerk.