Maar bieden de jaartallen rond de klokken misschien perspectief op een historisch verantwoorde herdenking?
kerktoren
Het stichten van een kerk in de vroege middeleeuwen betekende zeker ook het bouwen van een toren, met klokken natuurlijk. Klokken die opriepen tot gebed, tot kerkgang en het dagritme bepaalden. Zo werd de toren net zo belangrijk als de kerk zelf. De randschriften op de oudste klokken getuigen daarvan.
eerste klok in Dordrecht
Het eerste jaartal met een verwijzing naar een klok is het jaar 1168: een grote klok van meer dan 3000 pond werd in de toren gehangen. In 1170 kwam er nog een bij, een iets lichtere. Maar in 1191 is men bang dat de toren het gaat begeven vanwege het gewicht van de klokken.
Ongetwijfeld gaat het hier om een voorloper van de huidige toren. Net zoals de kerk is ook de toren in stukjes en beetjes in de loop van de jaren gebouwd. Of weer afgebroken, of afgebrand en weer opnieuw opgebouwd.
stadsbrand
Na de grote stadsbrand van 1457 (klokken naar beneden gevallen!) worden al in 1460 twee nieuwe klokken in de toren gehangen. Eén daarvan doet nog steeds dienst in de huidige beiaard onder de fraaie naam “Johannes” (…luidt met heldere en blijmoedige stem: bereidt de weg des Heeren…).
In 1681 wordt een grote luidklok – met de naam “Soli Deo Gloria” – van 2600 kilo in de toren gehangen, die tot op de dag vandaag elk half uur zijn klank laat horen.
Zo gaat het verhaal van de klokken en de carillons van de Grote Kerk in de loop van de geschiedenis door en verspreiden klokken dus al 850 jaar hun klanken over het Dordtse…
Met het voorbehoud dat de eerste jaartallen over de klokken alleen te vinden zijn in het Calendarium van Pieter Michielsz. Een jaartallenlijstje met alleraardigste opmerkingen over de bouwgeschiedenis van de Grote Kerk, maar niet verifieerbaar bij andere bronnen.
850 jaar of daaromtrent… ’t Is toch wel gedenkwaardig!
Oud-nieuws rond de Grote Kerk | J. Doolaard