De Grote Kerk heeft maar liefst vier vaste muziekinstrumenten: drie orgels en een carillon. Voor veel koren geldt dat deze kerk een favoriete plaats is voor de uitvoering van hun concerten. Ook wordt jaarlijks een orgel-concertserie en een beiaard-concertserie georganiseerd.
De muziekinstrumenten van de Grote Kerk
De kerk heeft drie orgels tot haar beschikking. Het meest imposant is het Kamorgel. In de 17e eeuw werd dit hoofdorgel van de kerk gebouwd. In 1859 werd door de Rotterdamse orgelbouwer Willem Hendrik Kam een geheel nieuw orgel gebouwd in de bestaande kassen.
Werkgroep Muziek van de Grote Kerk
De werkgroep Muziek van de Grote Kerk stimuleert het gebruik van deze kerk als plaats om te concerteren. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de vaste muziekinstrumenten van de kerk. Vermaard zijn inmiddels de jaarlijks georganiseerde orgelconcertseries, de toeristenserie op zaterdagmiddag en de woensdagavondserie.
Dordtse beiaardkring
De Dordtse beiaardkring helpt met de organisatie van het jaarlijkse concertreeks met als naam Torenmuziek Dordrecht. In de maanden juli en augustus worden op donderdagavond een aantal concerten gegeven, waarbij zowel het carillon van de Grote Kerk en als van het stadhuis worden bespeeld.
Stadsorganist
Cor Ardesch is sinds 1998 de vaste organist van de Grote Kerk.
Hij was als adviseur betrokken bij de totstandkoming van het Bachorgel in de Grote Kerk. Bij de ingebruikname van dit orgel, in 2007, werd hij door de gemeente Dordrecht benoemd tot stadsorganist.
Stadsbeiaardier
Sinds de 16e eeuw beschikt Dordrecht over een stadsbeiaardier die op markten, feestdagen en bij bijzondere gelegenheden de klokken bespeelt. De huidige stadsbeiaardier is Boudewijn Zwart. Hij is tevens artistiek leider van het jaarlijks terugkerende festival Torenmuziek Dordrecht.
Geluidsfragmenten
De vaste instrumenten van de Grote Kerk verdienen het om gehoord te worden. Het beste komen de instrumenten tot hun recht als deze live beluisterd worden. Toch willen we u geluidsopnamen niet onthouden.