Shape

Sporen van Sura

Terug naar het begin van Dordrecht

Zaterdag 15 februari 2020 was de aftrap van ‘Sporen van Sura’ in de Trinitatis-kapel met een korte lezing en een sneak-preview van de nieuw gecomponeerde Sura Cantate. De drie organiserende partijen (Merwe’s Oratorium, Vereniging Oud-Dordrecht en Vrienden van de Grote Kerk) boden de wethouder cultuur Piet Sleeking het programma aan. Dit programma had één doel: de vroegste periode van Dordrecht tot leven brengen door een combinatie van geschiedenis, kunst, architectuur en muziek.

Gedurende het hele jaar 2020 – dat samenviel met de viering van 800 jaar stad – stonden er lezingen, rondwandelingen en muziekuitvoeringen gepland. We mochten aansluiten bij de processie van het Heilig Hout en er werden zelfs nieuwe kerkklokken gegoten. Terug naar de vroegste fase van de Dordtse geschiedenis, naar de wereld van het meisje Sura: stichter van de Grote Kerk die een Heilige werd. Welke sporen zijn er nog te vinden uit Sura’s tijd? In gebouwen en schilderijen, in overlevering en tradities?

Het liep anders. Als gevolg van de Coronapandemie verviel de wereldpremière van de Sura Cantate. Deze vond pas veel later plaats, afgelopen november. Hetzelfde gold voor het klokkengieten. Lezingen of rondwandelingen waren er al helemaal niet. Na meer dan twee jaar hebben de drie verenigingen de handen opnieuw ineen geslagen. De samenwerking was té bijzonder, vonden we. Graag willen we het oorspronkelijke idee alsnog uitvoeren. Niet verspreid over een heel jaar, maar op één dag: zaterdag 2 juli. In de Grote Kerk wordt u een bijzonder programma aangeboden.

In deze nieuwsbrief en op onze website vindt u alle informatie die u nodig heeft. Het enige dat u nu nog hoeft te doen is reserveren!

Sporen van Sura

Ze bouwde met Gods hulp de kerk, werd vermoord en stond op uit de dood om haar daders te vergeven. Het verhaal van de heilige Sura geeft een inkijkje in de belevingswereld van de vroege Dordtenaren. Zijn er nog sporen uit deze tijd vol wonderen en mysteriën? Sporen van Sura neemt je mee terug naar het Middeleeuwse religieuze leven in de oudste stad van Holland. In een bijzonder programma komen geschiedenis, kunst, architectuur en muziek samen.

Muziek

In het middelpunt staat de Sura Cantate van de gerenommeerde componist Patrick van Deurzen, uitgevoerd door de Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV). Verder neemt de stadsbeiaardier je mee op de toren om te vertellen over het carillon en de klokken. Ook het machtige Kamorgel is te horen.

Lezingen

Specialisten gaan dieper in op bijzondere aspecten: zoals pelgrimages, het religieuze zelfbeeld van steden, Middeleeuwse kunst, de betekenis van het Heilige Hout toen én nu, of het document waarin de paus Dordrecht in de ban deed.

Rondleidingen

De symboliek van het gotische kerkgebouw wordt uitgelegd, net als de herontdekte muurschilderingen, metselaarstekens, kerkramen, archeologische vondsten en 19e-eeuwse restauraties. Ruime aandacht is er voor het internationaal vermaarde houtsnijwerk van de koorbanken: een zeldzaam inkijkje in het religieuze leven van Middeleeuws Dordrecht.
Op onze website kunt u zich (gratis) aanmelden voor deze bijzondere dag:
https://www.oud-dordrecht.nl/sporen-van-sura

Leden van de drie organiserende verenigingen (MOV, VOD en VvGK) kunnen zich tot 20 juni inschrijven. Mochten er daarna nog plekken over zijn, dan kunnen niet-leden zich van 20 juni tot 1 juli aanmelden.

Wanneer: 2 juli 2022
Hoe laat: 13.30 uur – 16.30 uur
Waar: Grote Kerk, Dordrecht

Sporen van Sura, het complete programma

13.15h

  • Grote Kerk open voor publiek

13.30h – 14.00h

  • Lezing van Sander Verschuur, de pastor van de Heilige Antoniuskerk in Dordrecht. Het HEILIGE HOUT speelde een belangrijke rol in het religieuze leven van Middeleeuws Dordrecht: een reliek dat was omgeven door verhalen en dat twee branden – en een brandtest – overleefde. Ook tegenwoordig wordt het Heilig Hout weer in processie door de stad gedragen. Wat is haar betekenis voor de Middeleeuwer en de hedendaagse gelovige?
  • Rondleiding langs de koorbanken door historicus en publicist Herman van Duinen. Het verhaal in het houtsnijwerk van de KOORBANKEN – een kunstwerk van internationale allure – wordt uitgebreid verteld: een beeldprogramma met diepere betekenis. Ook hier is Sura terug te vinden. Het hele religieuze leven in de Middeleeuwse stad wordt er uitgebeeld.

14.00h – 14.30h

  • De SURA CANTATE wordt uitgevoerd door Merwe’s Oratorium Vereniging, organist Adriaan Hoek, de slagwerkers Michel Ponsioen en Stephen Eelhart, sopraan Heleen Koele (Sura) en sopraan Nanette Mans. Het geheel onder leiding van gastdirigent Wim van Herk. Het stuk werd geschreven door de gerenommeerde componist Patrick van Deurzen ter ere van zowel het 100-jarig bestaan van Merwe’s Oratorium als de viering van 800 jaar Dordrecht. Het kwam tot stand met ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten. In een overwegend tonale compositie beweegt de muziek zich van donker – onheilspellend – naar het licht – lyrisch –, zoals ook het verhaal van Sura dat doet: de van moord en wraak naar vergeving.

14.30h – 15.00h

  • Lezing van Fred van Lieburg, professor religiegeschiedenis, Vrije Universiteit. De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is in de afgelopen 1000 jaar nog altijd langer katholiek dan protestants geweest. Zaten Dordtenaren vóór 1572 wel op een REFORMATIE te wachten? De VROOMHEID rond altaren, beelden en koorbanken bloeide volop. Hoe kon het zo misgaan met de christelijke eenheid in de stad?
  • Carillonspel en uitleg door Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier. Het Dordtse CARILLON – of beiaard – is de zwaarste van het land. De oudste klok dateert uit 1460 en de klokkenstoel is ruime vijfhonderd jaar oud. Maak de klim naar de klokkenkamer in de toren, zie de beiaardier spelen en korte uitleg geven over het instrument en het gebruik ervan in de Middeleeuwen.
  • Rondleiding BUITENOM de kerk door Theo Pronk. Deze historicus van de Erasmus Universiteit neemt u langs de metselaarstekens op de buitenmuren, laat de Sura-bron zien, vertelt over de scheve toren én hoe negentiende-eeuwse restauraties de kerk nóg Middeleeuwser moesten maken.

15.00h – 15.30h

  • Lezing van Marc Dorst, archeoloog van de Gemeente Dordrecht. In de natte klei van Holland zijn veel PELGRIM-INSIGNES gevonden: souvenirs die vanuit heel Europa mee terug werden genomen. Sommigen gingen uit religieuze overtuiging. Maar dat geldt zéker niet voor alle Middeleeuwse pelgrims.
  • Carillonspel en uitleg door Boudewijn Zwart, Het Dordtse CARILLON – of beiaard – is de zwaarste van het land. De oudste klok dateert uit 1460 en de klokkenstoel is ruim vijfhonderd jaar oud. Maak de klim in de toren naar de klokkenkamer, zie de beiaardier spelen en korte uitleg geven over het instrument en het gebruik ervan in de Middeleeuwen.
  • Rondleiding door de kerk door Herman van Duinen. Deze historicus en publicist laat zien welke Middeleeuwse sporen nog in de kerk zijn te vinden – of herontdekt – en vertelt over de SYMBOLISCHE BETEKENIS van het gotische gebouw.
  • Rondleiding langs de OUDSTE SPOREN in de kerk door Niek Bakker. Deze docent (o.a. Dordtologie) en gids vertelt over oudere voorgangers van de kerk en de archeologische vondsten.

15.30h – 16.00h

  • Lezing van Wim Koole, archivaris Regionaal Archief Dordrecht. Eén wel heel bijzonder archiefstuk wordt uitgelicht: de BUL VAN PAUS INNOCENTIUS uit 1355 waarin de Dordtse kerkgemeenschap een interdict wordt opgelegd, ofwel in de ban gedaan. Wat gebeurde er?
  • Toeristenconcert op het KAM-ORGEL door organist Johan den Hoedt. Op dit indrukwekkende orgel worden stukken van o.a. Franck en Bach gespeeld.
  • Rondleiding BUITENOM de kerk door Theo Pronk. Deze historicus van de Erasmus Universiteit neemt u langs de metselaarstekens op de buitenmuren, laat de Sura-bron zien, vertelt over de scheve toren én hoe negentiende-eeuwse restauraties de kerk nóg Middeleeuwser moesten maken.

16.00h – 16.30h

  • Lezing Sander Paarlberg, conservator oude kunst van het Dordrechts Museum. Voor de komst van de Reformatie hing de Grote Kerk vol altaarstukken. Hoe zag het er toen uit? En wat is er met deze KUNSTWERKEN gebeurd? In het Dordrechts Museum, én ook in het Rijksmuseum zijn ze nog altijd te bewonderen.
  • Rondleiding langs de koorbanken door historicus en publicist Herman van Duinen. Het verhaal in het houtsnijwerk van de KOORBANKEN – een kunstwerk van internationale allure – wordt uitgebreid verteld: een beeldprogramma met diepere betekenis. Ook hier is Sura terug te vinden. Het hele religieuze leven in de Middeleeuwse stad wordt er uitgebeeld.
  • Rondleiding langs de OUDSTE SPOREN in de kerk door Niek Bakker. Deze docent (o.a. Dordtologie) en gids vertelt over oudere voorgangers van de kerk en de archeologische vondsten.

16.30 – 17.00h

  • Napraten? Borrel met hapje staat klaar!

Wacht u niet te lang met aanmelden! Voor een aantal onderdelen is het aantal deelnemers beperkt (en zitplekken niet altijd verzekerd). Daarom wordt u bij inschrijving al gevraagd aan te geven welke programmaonderdelen op welke tijdstippen u wilt bezoeken. https://www.oud-dordrecht.nl/sporen-van-sura

Datum

zaterdag 02 juli 2022
Verlopen!

Tijd

13:30 - 16:30

Vereniging van Vrienden van de Grote Kerk in Dordrecht

Ga direct naar

Close